Top 30 GK Question Every Student Must Know Basic Gk Question Current Affair

Top 30 GK Question Every Student Must Know Basic Gk Question Current Affair

Musical Instruments and Persons Associated GK Question

  1. Sitar – Pandit Ravishankar, Ustad Vilayat Khan, Manilal Nag

2 Sarod – Ustad Amjad Ali Khan, Ustad Ali Akbar Khan

  1. Santur – Pandit Shiva Kumar Sharma, Bhajan Sopori, Tarun Bhattacharya

4.Veena – S Balchandan, Kalyan Krishna Bhagatwar, Ramesh Prem

  1. Violin – Mrs. Ann Rajam, Vishnu Govind Jog, Shishar Kanadhar Chaudhary, T. N. Krishna, Lal Guddi Jayaraman
  2. Sarangi – Arun Kale, Santosh Mishra, Pandit Ramanarayan Ji
  3. Guitar – Braj Bhushan Kabra, Vishwa Mohan Bhatt, Shri Krishna Nalin
  4. Flute – Hari Prasad Chaurisaya, Panna Lal Ghosh, Raghu Nath Seth, Vijay Raghav Rai
  5. Shehnai – Ustad Bismillah Khan, Hari Singh, Shailesh Bhagwat
  6. Harmonium – Jul Gavkar, Mahmud Dhalpuri, Vasanti measure
  7. Murdang – Pal Dhar Raghu, Jagdish Singh, Bhikam Singh
  8. Tabla – alla Khan, Latif Kha, Zakir Hussain, Gud e Maharaj

Geography Top One Liner Most IMP Questions GK Question

Que 1. The latitude of the mainland of India extends between?
Ans – Between 8’4′ North and 37’6′ North

Que 2. Which organization prepares the topographic map of India?
Ans – Survey of India Department

Que 3. How far is Indian Standard Time ahead of Greenwich Standard Time?
Ans – 5 1/2 hours ahead

Que 4. Who will not get the direct rays of the sun?
Ans – Srinagar

Que 5. What is the name of the southern tip of India?
Ans – Inner point located in Nicobar Island.

Que 6. Which is the farthest place in the south of India?
Ans – Indira Point

Que 7. How much is the area of India approximately larger than that of Paxiton?
Ans – 4

Que 8. Which country does not have an international border with India?
Ans – Sri Lanka

Que 9. Which two countries lie between the Palk Strait?
Ans – India and Sri Lanka

Que 10. Which district of Himachal Pradesh shares border with China?
Ans – Kinnaur

Companies & Their Founder

  1. Who is the founder of Walmart?
    Answer – Sam Walton 1962
  2. Who is the founder of Paytm?
    Answer – Vijay Shekhar Sharma (2010)
  3. Who is the founder of Google?
    Answer – Larry Page, Surf Brin (1998)
  4. Who is the founder of Microsoft?
    Answer – Bill Gates, Paul Allen (1975)
  5. Who is the founder of WhatsApp?
    Answer: Brian Acton, Jain Koum (2009)
  6. Who is the founder of Amazon?
    Answer – Jeff Bezos 1994
  7. Who is the founder of Flipkart?
    Answer – Sachin Bansal and Binny Bansal (2007)
  8. Who is the founder of Yahoo?
    Answer – David filo, Jerry yang (1994)
  9. Who is the founder of Apple?
    Answer – Steve Jobs (1976)
  10. Who is the founder of Wikipedia?
    Answer – Jimmy Wales (2001)
  11. Who is the founder of Motorola?
    Answer – Paul & Joseph Gablin (1928)
  12. Who is the founder of Facebook?
    Answer: Mark Zuckerberg (2004)
  13. Who is the founder of Alibaba?
    Answer – Jack Ma (1999)
  14. Who is the founder of Nokia?
    Answer – Fredrik Idestam, Leo Mechelin
  15. Who is the founder of Reliance?
    Answer – Dhirubhai Ambani (1997)
  16. Who is the founder of Ebay?
    Answer – Pierre Omidyar (1995)
  17. Who is the founder of Twitter?
    Answer – Jack Dors (2006)
  18. Who is the founder of Instagram?
    Answer: Kevin Systrom, Mike Karijer (2010)
  19. Who is the founder of YouTube?
    Answer – Jawed KarimStee Chen (2005)
  20. Who is the founder of Skype?
    Answer – Niklas Zennstrom Janus Friis (2003)
  21. Who is the founder of Tesla?
    Answer – Elon Musk (2003)
  22. Who is the founder of Intel?
    Answer – Gordon Moore (1968)
  23. Who is the founder of Samsung?
    Answer – Lee Byungchul (1938)
  24. Who is the founder of Xiaomi?
    Answer – Lie Jun (2010)

Important Beaches in India GK Question

  • Kappad Beach — Kerala
  • Radhanagar Beach — Andaman & Nicobar Islands
  • Golden Beach — Odisha
  • Rushikonda Beach — Andhra Pradesh
  • Mahabalipuram Beach — Tamil Nadu
  • Eden Beach — Puducherry
  • Padubidri Beach — Karnataka
  • Kasarkod Beach — Karnataka
  • Miramar Beach — Goa
  • Ghoghla Beach — Diu
  • Bhogav Beach — Maharashtra
  • Shivrajpur beach — Gujarat
  • Kovalam Beach — Tamil Nadu
  • Bangaram Beach — Lakshadweep

Leave a Reply

Your email address will not be published.